​Lisbeth Eriksen
Speciallæge i gynækologi & obstetrik

Spiraler

Der findes 2 typer af spiraler:Kobber-spiral 

Er for det meste T-formet og består af et plastikskelet omviklet med kobbertråd. Kobberet gør, at sædcellerne får nedsat bevægelighed, og samtidig påvirkes slimhinden i livmoderen, således at et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Det er bedst at oplægge spiralen i slutningen af en menstruation.

Kobberspiralen beskytter mod graviditet straks og virker i 5-7 år. Sikkerheden er 98-99%.

Kobberspiralen kan give bivirkninger i form af kraftigere og lidt længerevarende blødninger samt flere menstruationssmerter.

Spiralen kan købes i klinikken for 400 kr. eller på apoteket.


Hormonspiral ( Mirena / Kyleena / Jaydess ) 

Er også T-formet. Den består af et plastikskelet, der indeholder hormonet gestagen. Hormonet påvirker slimhinden i livmoderen så den bliver tynd, og et eventuelt befrugtet æg ikke kan sætte sig fast. Desuden påvirkes sekretet i livmoderhalsen, så sædcellerne har svært ved at trænge ind i livmoderen.

Hormonspiralen skal helst lægges op i slutningen af en menstruation, Sikkerheden er ca. 99%. Bivirkningerne er ofte pletblødninger de første 1-3 måneder, men menstruationerne bliver hurtigt svagere og hos 20-25% ophører menstruationerne.

Hormonspiralen kan sidde 5-7 år.

Hormonspiralen kan købes i klinikken for 1325 kr., eller på recept på apoteket.


Oplægning af spiral

Vi lægger helst spiralerne under eller lige efter en menstruation.


Før indgrebet:

Ca.½ time før spiraloplægning er det en god idé at tage et par smertestillende tabletter, f.eks. 2 Panodil og 1 ibuprofen for at mindske menstruationslignende smerter, der kan komme efter indgrebet. Det anbefales også at sørge for IKKE at komme på tom mave.


Under indgrebet:

Inden spiralen oplægges, vil der blive foretaget en ultralydsskanning af livmoderen. Derefter anlægges ofte lokalbedøvelse, livmoderens dybde måles, og spiralen oplægges. 

Spiralens beliggenhed vil altid efterfølgende blive kontrolleret med ultralyd.


Efter indgrebet:

Du kan have lette menstruationslignende smerter nogle timer efter indgrebet, og der kan ligeledes komme lidt småblødning op til 1 uge. Så længe der er blødning, må man ikke anvende tampon, have samleje eller gå i karbad eller svømmehal. Dette er grundet infektionsrisiko.


DU MÅ IKKE ANVENDE MENSTRUATIONSKOP NÅR DU HAR SPIRAL


Vi tilbyder kontrolskanning 2-4 måneder efter spiraloplægning.23.01.2019 6 udgave

Revideres næste gang 23.01.2024

​Lisbeth Eriksen Speciallæge i gynækologi & obstetrik - Ahlefeldtsgade 18, 1 tv, 1359 Kbh.K - Tlf.33131382