​Lisbeth Eriksen
Speciallæge i gynækologi & obstetrik

Overgangsalderen

Menopausen, dvs. ophør af menstruationer, indtræder sædvanligvis når kvinden er mellem 45 og 55 år. Gennemsnitsalderen her i Danmark er 51,3 år. 


Blødningsforstyrrelser:

Udover østrogen producerer æggestokkene også progesteron, der hver måned, hvis der har været ægløsning omdanner slimhinden i livmoderen, så den kan afstødes med en forholdsvis kort blødning: en menstruation. Uden progesteron kan blødningen udeblive eller den kan blive uregelmæssig med vedvarende små eller store blødninger.

Progesteron produktionen slutter før østrogen produktionen, og mange har derfor op mod overgangsalderen uregelmæssige blødninger. Hvis det bliver et problem, kan man behandle med progesteron (gestagen) f.eks. 10 dage hver måned. Efter gestagen-kuren kommer der en menstruationsblødning. Mange kvinder har gavn af denne behandling i de sidste år før selve menopausen, hvor uregelmæssige og kraftige blødninger kan være meget besværlige. Et godt alternativ er en gestagenspiral.


Hedeture:

20% af alle kvinder kommer gennem overgangsalderen helt uden problemer, men mange er plaget af hedeture, især natlige. Hvis man stadig har menstruationer, kommer hedeturene oftest i perioderne op til menstruationen, hvor østrogen niveauet er lavest. Den bedste behandling for hedeture er, at erstatte den manglende østrogen produktion. Hvis man tager ren østrogen risikerer man uregelmæssige blødninger, fordi livmoderslimhinden vokser. Man er derfor nødt til at tage et gestagen enten hver måned eller sjældnere, efter aftale med lægen. Alternativt kan man anvende en hormonspiral.


Risiko:

Mange tror, at man bare skubber problemerne foran sig, når man tager hormoner, men det er ikke rigtigt.

Det kan dog være en god idé at trappe langsomt ud af hormonbehandlingen efter vejledning fra lægen.

Kunstigt østrogen giver ikke større risiko for brystkræft end de hormoner man selv kan producere. Det vil sige, at hvis man tager hormoner i 5 år fra 50-55 års alderen, har man samme risiko for brystkræft som en kvinde der først går i overgangsalderen som 55årig. Hvis man starter med hormonbehandling, når symptomer starter er der ikke påvist øget risiko for hjerte-karlidelse,måske er der faktisk en beskyttelse mod hjertekarsygdomme.

 5 års hormonbehandling øger ikke risikoen for brystkræft. Efter 10 år er der en lille øget risiko fra ca. 11% hvis man ikke har fået hormon til 12% hvis man har fået hormoner.


Tørre slimhinder:

Mange kvinder har i forbindelse med overgangsalderen tynde, tørre slimhinder i vagina og blære, og får tørhed i vagina samt vandladningsgener. Man kan behandle effektivt med lokaløstrogen i form af vaginaltabletter Vagifem og ovestin eller østrogen ring (Estring). Ingen af disse produkter giver øget risiko for brystkræft.

Kontrol:

Hvis man starter hormonbehandling, skal man selv sørge for kontrol x 1 årligt.
LE/4. udgave 10.10.2018

Revideres næste gang 10.10.2023

måske er der faktisk en beskyttelse mod hjertekarsygdomme.

​Lisbeth Eriksen Speciallæge i gynækologi & obstetrik - Ahlefeldtsgade 18, 1 tv, 1359 Kbh.K - Tlf.33131382