Birch Og Eriksen
Speciallæger i gynækologi & obstetrik

Blødningsforstyrrelser

Hvad er blødningsforstyrrelser?

Uregelmæssigheder i menstruationerne forekommer hyppigst de første 5 år efter menstruationens start samt hos kvinder de sidste 5-10 år før overgangsalderen. Hos den sidste gruppe forekommer svigtende ægløsning, og derved svingende hormonproduktion fra æggestokkene. Svingende hormonpåvirkning af livmoderslimhinden kan føre til blødningsforstyrrelser, både pletblødninger op til menstruationen samt kraftige og uregelmæssige menstruationer.

De blødningsforstyrrelser du oplever, kan altså være udtryk for helt normale ændringer som følge af din alder. Udover hormonændringer kan blødningsforstyrrelser hos kvinder i 40erne skyldes en polyp eller en muskelknude i livmoderen. Disse er stort set altid godartede.

Der kan også opstå celleforandringer på livmoderslimhinden, dette ses ofte som pletblødninger.

Får du blødningsforstyrrelser er der god grund til at blive undersøgt nærmere.


Hvad sker der hos gynækologen?

Der foretages først en almindelig gynækologisk undersøgelse inkl. ultralydsskanning. Det kan være nødvendigt at supplere med en vandskanning. Dette foregår ved at et tyndt plastikrør føres ind i livmoderhulen, gennem dette rør sprøjtes der lidt lokalbedøvende væske samtidig med at du bliver skannet. Herved bliver polypper og eventuelle muskelknuder synlige. Denne undersøgelse mærker du stort set ikke noget til.

Efter en samlet vurdering af alder, evt. risikogruppe og ultralydsfund kan en vævsprøve fra slimhinden i livmoderhulen blive nødvendig. Denne prøve tages gennem samme rør som blev anvendt til vandskanningen. Prøvetagningen kan give lidt menstruationslignende smerter.


Efter undersøgelsen:

Du kan påregne lidt blødning 1 uges tid efter undersøgelsen.

Hvis du dagene efter oplever:

- Kraftig blødning

- Ildelugtende udflåd

- Feber

Bør du kontakte klinikken

Udenfor normal åbningstid kontaktes lægevagt eller skadestue.

Du vil normalt selv kunne køre hjem efter undersøgelsen og gå på arbejde.


Behandlingsmuligheder:

En del kvinder kommer ikke for at få behandling, men fordi de ønsker at få bekræftet, at der ikke er noget alvorligt galt i deres underliv. Finder vi en polyp, muskelknude eller celleforandringer bliver du henvist til videre udredning og behandling på det lokale hospital. Ellers kan vi tilbyde følgende behandling i klinikken:


Cyklokapron er ikke et hormon, men et stof som fremmer blodets evne til at størkne i livmoderen, hvorved blødningen reduceres. Cyklokapron virker hos 40 % af kvinderne og kan reducere blødningsmængden med op til 50%. Man tager cyklokapron 2 tbl. x 3 dgl. i 3 dage.

P-piller er et effektivt middel til behandling af såvel uregelmæssige blødninger samt kraftige blødninger og kan anvendes helt frem til 50 års alderen, hvis der ikke er disponerende faktorer.

Hormonspiral (mirena) indeholder en lille dosis gestagen. Dette hæmmer slimhinden i livmoderhulen så den ikke vokser. 30 % af de kvinder der får mirena holder op med at bløde, resten får reduceret blødning. Man kan opleve forbigående pletblødninger i op til ½ år. Ca. 10 % af mirena brugere får bivirkninger i form af hovedpiner, uren hud, brystspænding og humørsvingninger. 

Fjernelse af slimhinden (TCER) i livmoderen foregår på hospital. Indgrebet foregår i fuld bedøvelse og tilbydes som regel kun kvinder der med sikkerhed ikke skal have flere børn.

3. udgave(LE) 12. sept. 2021

revideres senest sept 2023

Birch OgEriksen Speciallæger i gynækologi & obstetrik - Ahlefeldtsgade 18, 1 tv, 1359 Kbh.K - Tlf.33131382